Myslime aj na budúce generácie...
  • Slovenčina
  • English

Protikorupčná politika a program

Protikorupčná politika a program

OCHRANA OZNAMOVATEĽOV PROTISPOLOČENSKEJ ČINNOSTI A PROTIKORUPČNÁ LINKA MH SR

Podmienky poskytovania ochrany osobám v pracovnoprávnom vzťahu v súvislosti s oznamovaním kriminality alebo inej protispoločenskej činnosti (ďalej len „protispoločenská činnosť“), práva a povinnosti osôb pri oznamovaní protispoločenskej činnosti upravuje
zákon č. 54/2019 Z. z. o ochrane oznamovateľov protispoločenskej činnosti a o zmene a doplnení niektorých zákonov (ďalej len „zákon č. 54/2019 Z. z.“) v znení zákona č. 189/2023 Z. z., ktorý upravuje podmienky poskytovania ochrany osobám v pracovnoprávnom vzťahu alebo v inom obdobnom vzťahu v súvislosti s oznamovaním kriminality alebo inej protispoločenskej činnosti.

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky (ďalej len „ministerstvo“) Rozhodnutím č. 2/2023 ministra hospodárstva Slovenskej republiky zo dňa 24. augusta 2023, vydalo Protikorupčnú politiku Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky a vybraných právnických osôb v jeho pôsobnosti, zároveň v súlade s § 10 a 11 zákona č. 54/2019 Z. z. a ustanoveniami zákona č. 189/2023 Z. z.,   vydalo vnútorný predpis – Smernicu č. 2/2023 o podávaní, prijímaní, preverovaní a evidencii oznámení v zmysle zákona č. 54/2019 Z. z. (ďalej len „smernica“). Smernica určuje podrobnosti o podávaní oznámení, zodpovednú osobu a jej povinnosti pri evidovaní a preverovaní oznámení o protispoločenskej činnosti a o zabezpečení podmienok poskytovania ochrany osobám pri oznamovaní protispoločenskej činnosti v podmienkach ministerstva a vybraných právnických osôb v jeho pôsobnosti.

Ministerstvo hospodárstva aktualizovalo k 30.6.2024 Protikorupčný program.

V súlade s § 10 ods. 2 zákona č. 54/2019 Z. z. ministerstvo prostredníctvom zodpovednej osoby plní úlohy aj pre právnické osoby vo svojej  pôsobnosti zamestnávajúce menej ako 50 zamestnancov, medzi ktoré patrí aj Národný jadrový fond.

Zodpovedná osoba je riaditeľ odboru kontroly a prevencie korupcie ministerstva v priamom riadení ministra, ktorý plní úlohy zamestnávateľa pri podávaní, preverovaní a evidovaní oznámení súvisiacich s protispoločenskou činnosťou.

Oznámenie je uvedenie skutočností, o ktorých sa fyzická osoba dozvedela v súvislosti s výkonom svojho zamestnania, povolania, postavenia alebo funkcie v súvislosti s činnosťou vo verejnom záujme a ktoré sa týkajú protispoločenskej činnosti.

Kvalifikované oznámenie je oznámenie, ktoré môže prispieť alebo prispelo k objasneniu závažnej protispoločenskej činnosti alebo k zisteniu alebo k usvedčeniu jej páchateľa.

Oznamovateľ je fyzická osoba, ktorá v dobrej viere urobí oznámenie ministerstvu – orgánu príslušnému na prijatie oznámenia alebo zamestnávateľovi; za oznamovateľa sa považuje aj blízka osoba oznamovateľa, ktorá je v pracovnoprávnom vzťahu k tomu istému zamestnávateľovi ako oznamovateľ, k zamestnávateľovi, ktorý je závislou osobou vo vzťahu k zamestnávateľovi oznamovateľa alebo k zamestnávateľovi, ktorý je založený alebo zriadený zamestnávateľom oznamovateľa.

Chránený oznamovateľ je osoba, ktorá podľa zákona č. 54/2019 Z. z. urobila kvalifikované oznámenie, o čom jej prokurátor alebo orgán, ktorý je príslušný na konanie o správnom delikte, doručí písomné oznámenie o poskytnutí ochrany.

Závažnou protispoločenskou činnosťou je:

trestný čin:

  1. poškodzovania finančných záujmov Európskej únie podľa § 261 až 263 Trestného zákona,
  2. machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe podľa § 266 až 268 Trestného zákona,
  3. verejných činiteľov podľa § 326 až 327a Trestného zákona
  4. korupcie podľa:
  • prijímania úplatku podľa § 328 – 331 Trestného zákona,
  • podplácania podľa § 332 – 335 Trestného zákona,
  • nepriamej korupcie podľa § 336 Trestného zákona,

5. za ktorý Trestný zákon ustanovuje trest odňatia slobody s hornou hranicou trestnej sadzby prevyšujúcou tri roky,

a správny delikt:

  1.   za ktorý možno uložiť pokutu s hornou hranicou určenou výpočtom, alebo
  2.   za ktorý možno uložiť pokutu s hornou hranicou vo výške najmenej 30 000 eur.

Oznámenie týkajúce sa protispoločenskej činnosti je možné podať v zmysle článku 4 smernice písomne a osobne zodpovednej osobe alebo elektronickou poštou na protikorupčnú linku:

oznamenie@mhsr.sk.

Aby bolo možné Vaše oznámenie hodnoverne preveriť, musí obsahovať aktuálne, konkrétne a overiteľné informácie, ktoré nasvedčujú spáchaniu niektorého z vyššie uvedených trestných činov a správnych deliktov.

Na protikorupčnú linku nie je možné podávať:

  • podania/sťažnosti podľa osobitných predpisov, napr. zákona č. 9/2010 Z. z. o sťažnostiach v znení neskorších predpisov,
  • podania v zmysle iných všeobecne záväzných právnych predpisov (napr. podania v rámci správneho konania, žiadosti v zmysle zákona č. 211/2000 Z. z. o slobodnom prístupe k informáciám a o zmene a doplnení niektorých zákonov (zákon o slobode informácií) v znení neskorších predpisov a pod.),
  • trestné oznámenia, ktoré patria do kompetencie orgánov činných v trestnom konaní, t. j. polície a prokuratúry.

Ministerstvo sa nebude zaoberať neúplnými, nejasnými, príp. nezrozumiteľnými podaniami alebo podaniami/sťažnosťami, ktoré sú namierené proti iným orgánom štátnej správy.

Zároveň si Vám dovoľujeme uviesť, že lživé obvinenie z trestného činu v úmysle privodiť inému trestné stíhanie sa klasifikuje ako trestný čin krivého obvinenia podľa § 345 Trestného zákona.

dotácie zo štátneho rozpočtu

poskytované z iných dôvodov ako podľa písmena h) na základe rozhodnutia vlády o ich poskytnutí

pokuty

uložené úradom podľa osobitného predpisu a sankcie podľa § 16

výnosy

z vkladov na účtoch jadrového fondu

výnosy

z finančných operácií podľa § 12 ods. 3 písm. b)

ďalšie zdroje

ak tak ustanoví osobitný predpis alebo medzinárodná zmluva, ktorou je Slovenská republika viazaná

dobrovoľné príspevky

od fyzických osôb a právnických osôb

dotácie a príspevky

z fondov Európskej únie a z ďalších medzinárodných organizácií, finančných inštitúcií a fondov poskytnuté na úhradu nákladov záverečnej časti mierového využívania jadrovej energie

transfer

transfer  z výdavkového rozpočtového účtu Ministerstva hospodárstva SR, ako odvod, ktorý je vyberaný prevádzkovateľom prenosovej sústavy a prevádzkovateľom distribučnej sústavy, určený na úhradu historického dlhu; odvod je súčasťou ceny elektriny dodanej koncovým odberateľom elektriny

dotácie zo štátneho rozpočtu

určené na úhradu nevyhnutných nákladov vynaložených na nakladanie s jadrovými materiálmi neznámeho pôvodu a na nakladanie s rádioaktívnymi materiálmi neznámeho pôvodu, pričom tieto dotácie sú poskytované v plnej výške; ak sa dodatočne zistí pôvodca týchto materiálov a odpadov, postupuje sa podľa osobitného predpisu

poplatky

od právnických osôb alebo fyzických osôb – podnikaeľov žiadajúcich o vydanie povolenia alebo držiteľov povolenia na vykonávanie činnosti vedúcej k ožiareniu, ktorí budú nakladať s vysokoaktívnym žiaričom podľa osobitného predpisu, predstavujúce finančnú zábezpeku vo výške určenej oprávnenou organizáciou, ktorá je držiteľom povolenia Úradu verejného zdravotníctvo Slovenskej republiky podľa osobitného predpisu a ktorá zároveň spĺňa podmienky podľa § 13 ods. 1.

BILANCIA PRÍJMOV A ZDROJOV